Analys

Jenny Nordberg:När kommer en feministisk integrationspolitik?

Jenny Nordberg

NEW YORK | Regeringen smickrar sig med framgångar i den feministiska utrikespolitiken samtidigt som en statlig utredning konstaterar att stora lagstiftningsreformer behövs för att bevara de allra mest grundläggande rättigheterna för flickor och kvinnor – i Sverige.

Jenny Nordberg
Uppdaterad
Publicerad
Annons

”Handbok: Feministisk utrikespolitik” heter den mer än hundra sidor långa skriften som Utrikesdepartementet författat. Utrikesministern bjöd in till ett ambassadparty för lanseringen och enligt UD står andra länder (de vill ej säga vilka) på kö för att ta del av Sveriges metod för hur denna särskilda form av utrikespolitik bedrivs.

Syftet är att summera och berätta om UD:s egna framgångar, och läsaren får genast veta att ”politiken har uppnått betydande resultat”. Konkretionerna är få. Sverige har initierat ett nätverk av kvinnliga medlare, men sedan handlar det mer om att ha ”drivit kampanjer” och ”verkat för” olika frågor som rör kvinnor och flickors rättigheter i diverse forum – inte minst i FN:s säkerhetsråd. Allt låter förstås lovvärt och ambitiöst.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons