Barndietistens råd: Bli mätt på mat inte snacks

"Försök att undvika godis och snacks när barnet är hungrigt, ge det hellre efter maten så att inte också hungern driver på. Det räcker gott med den medfödda preferens barnet har för det söta", säger barndietisten och författaren Sara Ask till TT.
"Försök att undvika godis och snacks när barnet är hungrigt, ge det hellre efter maten så att inte också hungern driver på. Det räcker gott med den medfödda preferens barnet har för det söta", säger barndietisten och författaren Sara Ask till TT. Foto: fotograf maria annas 070-4445416

Det är bra – och ibland en riktig kamp – att se till att ens barn äter nyttigt. Men receptet för att nå dit behöver inte innefatta strikt sockerförbud eller att få ångest när treåringen bara vill äta makaroner, enligt barndietisten och författaren Sara Ask.

– Det viktigaste är matmönstret sett över tid, säger hon.

TT TT TT
Publicerad
Annons

Hur vi äter och hur vi lär våra barn att äta är minst lika viktigt som exakt vad vi ger dem, anser barndietisten Sara Ask.

– Det är viktigt att redan från start låta dem känna in vad som är lagom mycket mat för dem och inte försöka truga i dem mer. Barn har generellt en ganska bra förmåga att äta lagom, förutsatt att det de äter inte är för gott, som godis eller snacks. Men om det gäller vanlig mat och om den serveras vid en bra tidpunkt när de faktiskt behöver fylla på energiförråden, så är det ganska stor chans att de är tillräckligt hungriga för att äta bra, säger hon.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons