”Kvinnliga förebilder är självklart viktigt”

Ambassadör för kvinnofrågor Hon kan beskrivas som något av Hillary Clintons högra hand, men Melanne Verveers officiella titel är global ambassadör för kvinnofrågor. Möt amerikanskan som ägnat sitt liv åt att stärka sina medsystrar och som är övertygad om att kvinnliga förebilder är det viktigaste vapnet för jämlikhet.

Therese Larsson
Publicerad
Annons

Vi börjar den här intervjun där den egentligen slutade. Precis innan Melanne Verveer gör sig redo att hasta vidare i sitt sprängfyllda stockholmsprogram ställer jag frågan om det spelar någon symbolisk roll att Sverige aldrig haft en kvinnlig statsminister. Meningen ”...eller USA en kvinnlig president” hinner inte ens fullföljas innan Melanne Verveer säger exakt de orden själv. Plötsligt förvandlas den kvinna som fram tills nu främst kunnat beskrivas som vänlig och nästan stillsam, och det kommer en lång utläggning om hur nödvändig just en kvinnlig stats- eller regeringschef är.

– Det är självklart att det är viktigt. Det handlar om förebilder. Om man aldrig ser kvinnor på topposter så finns det inte en chans för exempelvis unga flickor att förstå att de också kan ta sig dit, säger hon och börjar prata om Madeleine Albright, som var USA:s första kvinnliga utrikesminister.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons