Längtan till väst retar vänstern

Vänsterns problem med den ukrainska opposition som nu har fått makten i Kiev är inte att det finns fascister bland dem. Det som får vänstern att välja fel sida är att ukrainarna vill ”fel” sak – de vill bli en del av väst, av EU, skriver Jasenko Selimović.

Publicerad
Annons

Demonstrationerna i Ukraina och Rysslands ockupation av Krim förvirrar en hel del vänsterskribenter i Sverige. Dessa människor kan inte förmå sig att stödja demonstranterna. I den ena artikeln efter den andra som skrivs eller delas i sociala medier påpekas att det främlingsfientliga partiet Svoboda finns bland demonstranterna, att den ryska minoriteten är orolig, att demonstrationerna egentligen är en fascistisk statskupp och så vidare. Undertexten är att det inte är så enkelt eller kanske inte heller rätt att stödja demonstrationer.

Förvirringen påminner om den som rådde under kriget i det forna Jugoslavien. Även då tvekade vänstern. En del hade svårt att ta avstånd från aggressionen, försvarade Milosevic och upprepade hans propaganda. Även då tvekade man att stödja kroaternas, bosniernas och Kosovoalbanernas självständighetssträvanden. Man varnade för ”fascister” i den kroatiska ledningen, ”fundamentalistiska muslimer”, och upprepade propaganda att kriget orsakades av EU:s erkännanden av Slovenien och Kroatien. Det spelade ingen roll att man la fram argument – dessa var oviktiga, det handlade om en känsla som man sökte bekräfta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons