Så kollar du att passet gäller

Jag och min fru reste till Venezuela och Chile för att hälsa på släkten i några veckor, men det höll på att spricka redan på Arlanda. Mitt pass, som skulle gå ut flera månader senare, var inte giltigt! Vissa länder kräver att passet ska vara giltigt inte bara vid inresan utan också sex månader efter inresan. Det fattades en dag för mig. Det som räddade mig var en halv timme till godo och en effektiv procedur för provisoriskt pass hos tullpolisen, så vi kom iväg ändå. Jag hade väl delvis mig själv att skylla - jag hade hört talas om den där sexmånadersregeln (antar att den kom till i efterdyningarna till attentatet mot World Trade Center 2001) och glömt bort den. Det jag undrar över är vem som känner sig ansvarig för att upplysa om det här problemet. Ingen sa nåt på resebyrån, Air France hade inget om saken på sin hemsida (såvitt jag kunde se), de som utfärdade min frus pass i Sverige sa inget heller. Har ni skrivit om det? /Hälsningar Lasse

Publicerad
Annons

Vi har skrivit om det, och svaret är att det beror på om du åker charter/arrangerat eller färdas med reguljärflyg. Vid charter- eller paketresa vilar ansvaret på arrangören att upplysa vad som gäller för pass, visum med mera på det aktuella resmålet; alltså även exempelvis hur lång giltighet passet måste ha på den aktuella destinationen.

Vid resor med reguljärflyg, däremot, är det alltid upp till resenären själv att skaffa information om vilka inresehandlingar, eventuellt visum, passets giltighetstid et cetera, som gäller på det aktuella resmålet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons