”Allt att vinna på fördjupat samarbete med Kina”

Kinas utsläpp av koldioxid är cirka 28 procent av de totala utsläppen i världen och Sveriges är mindre än 0,2 procent, skriver Ronald Wennersten, Jonas Törnblom och Stefan Anderberg.
Kinas utsläpp av koldioxid är cirka 28 procent av de totala utsläppen i världen och Sveriges är mindre än 0,2 procent, skriver Ronald Wennersten, Jonas Törnblom och Stefan Anderberg. Foto: Ng Han Guan/AP

En kollaps av den kinesiska tillväxtmodellen på grund av de växande miljöproblemen kommer att ha mycket stor påverkan på den globala utvecklingen och därmed också Sverige. Genom samverkan och utnyttjande av Sveriges goda renommé och goda politiska kontakter kan vi långsiktigt påverka Kinas miljöutveckling. Det skriver Ronald Wennersten, Jonas Törnblom och Stefan Anderberg.

Publicerad
Annons

När man betraktar debatten kring hållbar utveckling i Sverige utifrån ett kinesiskt perspektiv, så slås man av hur nationell debatten är. Kina är till exempel nu det land i världen som totalt släpper ut mest koldioxid, och samtidigt har Kinas utsläpp per capita enligt vissa bedömningar passerat hela EU:s 2013. Kinas utsläpp av koldioxid är cirka 28 procent av de totala utsläppen i världen och Sveriges är mindre än 0,2 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons