ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Nya ljudriktlinjer slår olika

Popaganda hade barnförbud. Hultsfredsfestivalen släpper in barn, men delar ut hörselskydd. Och på Sweden Rock i helgen riskerade man böter om gränsnivåerna överskreds. Socialstyrelsens nya riktlinjer för ljudnivåer på konserter där barn finns i publiken slår olika på olika platser runt om i landet.

Lina Kalmteg
Publicerad
Annons

Under Sweden Rock i Sölvesborg i helgen var åtgärderna för att klara av ljudnivåerna skärpta. Bland annat hade man uppgraderat mättekniken och gick via storbildsskärmar ut med information om hur man tar hand om sin hörsel.
Som SvD har berättat tidigare härsknade Länsstyrelsen i Blekinge till efter förra årets festival. Man hävdade att flera band hade överskridit Socialstyrelsens gränsvärden för ljudnivån. För att det inte skulle upprepas hotade Länsstyrelsen med ett vite på 50 000 kronor varje gång gränsvärdena överskreds under årets festival.
Sweden Rocks ledning har överklagat vitesföreläggandet och väntar nu på svar från miljödomstolen i Växjö.
– Vad miljödomstolen kommer fram till kan bli av intresse för alla festivalarrangörer, säger presschefen Tony Balogh.

Redan förra året infördes skärpta regler för ljudnivåerna på konserter och festivaler, men först i år börjar man se konsekvenserna. På arrangemang tillåtna för barn får snittljudet nu inte överstiga 97 decibel mot tidigare 100 decibel. Det är en ljudnivå som är alldeles för låg, enligt många arrangörer.
– Det går bra för utomhuskonserter, utom för vissa genrer. Men det är en omöjlig nivå på inomhusscener, säger Lars Redin som är projektledare för festivalsektionen på organisationen Folkets hus och parker.
På Hultsfredsfestivalen gick man först ut med barnförbud, vilket fick många föräldrar att ilskna till över att de inte själva fick ta ansvar för sin barn.
Nu har festivalledningen diskuterat med miljöförvaltningen i Hultsfred och hävt barnförbudet. Bland annat har man lovat att informera om hörseln och att dela ut hörselkåpor och barnanpassade öronproppar.
– Vi har dessutom hörselvärdar på området som diskuterar med föräldrarna om barnen saknar hörselskydd, säger festivalchefen Jan P Bordahl.

Laddar…