Över hälften kommer från forna Sovjet Rysk ”resebyrå” lär ut apatibluff Tipsar om läkemedel som får barn att framstå trovärdiga

Ryska ”resebyråer” som specialiserat sig på asylresor till Sverige lämnade så sent som i somras tips om vilka läkemedel föräldrar bör använda för att få barn att framstå som apatiska. Flera källor bekräftar att barn ofta utnyttjas i asylprocessen.

Publicerad
Annons

Flera av varandra oberoende källor bekräftar uppgifter om att det finns en affärsmässig verksamhet i Ryssland och forna Sovjetrepubliker av asylresor till Sverige. En viktig del är att utnyttja barnen för att kunna få asyl. Frågan är dock mycket känslig och ingen vill framträda med namn.

En svensk affärsman som SvD har talat med, och som under tio år arbetat i Moskva, har själv besökt en kedja ”resebyråer”, två i Moskva och en i S:t Petersburg, som erbjudit resor där resenärerna i det närmaste garanteras permanent uppehållstillstånd i Sverige. Byråerna har haft filialer i länder som Georgien, Azerbajdzjan, Armenien och Uzbekistan.
”Resebyrån” erbjöd detaljerade instruktioner om hur man får barn att framstå som sjuka och apatiska och även angav vilken typ av medicin som var lämplig att ge dem. Att ge barnen medicin i Sverige varnade resebyråerna för om den inte kunde gömmas på ett tillförlitligt sätt, till exempel i ändtarmen. I fönstret fanns helt öppen reklam för verksamheten med texten ”Vill du bli
medborgare i Sverige?” säger han.
En centralt placerad tjänsteman med god insyn i asylärenden bekräftar för SvD att det förekommer uppgifter från flera håll i det forna Sovjet om att barn används som redskap i asylprocessen:

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons