Analys

Teresa Küchler:EU väntar på en fransk president

Teresa Küchler

Inga överraskningar. Som väntat så kommer andra omgången i det franska presidentvalet att stå mellan högerpresidenten Nicolas Sarkozy och socialdemokraten François Hollande. I Bryssel väntar man otåligt på en fransk president – vem som helst – så att EU-kvarnarna kan dras i gång igen.

Teresa Küchler
Publicerad
Annons

Vi niotiden på söndagskvällen publicerade tidningen Le Monde siffror som pekade på att François Hollande fått 28,4 procent av rösterna och Nicolas Sarkozy 25,5 procent. Högerextrema Marine Le Pen, ledare för Front National, knep en tredjeplats med hela 20 procent medan kommunisten Jean-Luc Mélonchon fick lägre stöd än väntat: 11,7 procent.

Därmed gör Sarkozy och Hollande upp om presidentposten den 6 maj. Om sonderingarna från de åtta opinionsinstituten i Frankrike håller, så vinner Hollande i andra omgången, inte för att han är populär, utan för att Sarkozy är mäkta impopulär. Två tredjedelar av Hollandes röster är i första hand röster mot Sarkozy, uppgav statistiker på institutet Opinionways för SvD i veckan som gick.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons