Garageplats kan bli 25 procent dyrare

Privatpersoner som hyr garageplats utanför det egna huset kan tvingas att betala moms på månadsavgiften. Samtidigt vill Stockholms stad att fler ska hyra garageplats för att minska trängseln på gatorna.

Publicerad
Annons

Från och med i dag höjs avgiften för boendeparkering i Stockholm till 500 kronor. Ett av skälen är att fler ska uppmuntras att skaffa garageplats, men detta kan motverkas av de nya momsregler som gör att dessa blir 25 procent dyrare.
Den som hyr garage- eller parkeringsplats av den egna bostadsrättsföreningen eller den egna hyresvärden slipper fortfarande momsen. Men för dem som hyr garage av utomstående värd kan det bli aktuellt med moms och därmed en höjning med 25 procent.
Det är ett rättsfall från i höstas, som har gjort att såväl fastighetsbolag som Skatteverket är osäkra på följderna. Regeringsrätten dömde en HSB-förening på Reimersholme att ta ut moms på de garageplatser som hyrs ut till boende på ön som inte tillhör föreningen.

Det kommunala parkeringsbolaget Stockholm parkering AB, som administrerar garageuthyrning åt flera privata fastigheter, har redan dragit slutsatsen att utomstående kunder nu ska betala moms. Det gör man för övrigt redan i Stockholm parkerings egna garage.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons