ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Cykelbana i skyn är möjlig

Tänk dig att du glider fram på din hoj ovan trädtoppar, med världen under dina fötter och hela städer som vy. Det kan bli verklighet, tror Norman Foster som vill kombinera sin talang för arkitektur med intresset för cykling.

Julia Lundqvist
Publicerad
Annons

Den välkände brittiske arkitekten Norman Foster, vars namn bland andra pryder ritningarna för den nya Slussen i Stockholms innerstad, kunde i veckan avslöja det nya projektet ”Skycycle” – ett nätverk av upphöjda cykelvägar, ovanför Londons järnvägsspår, vilka skulle möjliggöra ett cyklande fritt från bilar och andra trafikanter. Bakom utvecklingen av ”Skycycle” står landskapsarkitekterna på firman Exterior Architectutre, tillsammans med Lord Fosters firma Foster and Partners och Space Syntax. Tanken är att skapa alternativa möjligheter till utrymme i en överbelastad stad, skriver The Guardian. Det planerade cykelnätverket skulle sträcka sig 220 kilometer och de tio olika cykelbanorna på 15 meters bredd, skulle vardera rymma upp till 12000 cyklister per timme. Enligt projektets formgivare skulle färdsättet spara de cyklande medborgarna 29 minuter i restid, för att vara exakt.

–Drömmen är att vakna i Paris, cykla till Gare du Nord för att sedan ta tåget in till Stratford och därifrån cykla vidare till centrala London på några minuter, säger Sam Martin som arbetar på Exterior Architecture.

Laddar…