ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Ryssland bryter mot folkrätten”

Det är inte första gången som en stat bryter mot en annan stats territoriella integritet under förvändningen av att man vill skydda sitt eget folk eller sina egna medborgare, skriver Said Mahmoudi.
Det är inte första gången som en stat bryter mot en annan stats territoriella integritet under förvändningen av att man vill skydda sitt eget folk eller sina egna medborgare, skriver Said Mahmoudi. Foto: Vasily Fedosenko/Reuters

Ryssland försöker försvara en åtgärd som uppenbarligen är folkrättsstridig. De ryska argumenten för att rättfärdiga truppnärvaron i Krim är grundlösa, skriver Said Mahmoudi, professor i internationell rätt.

Publicerad
Annons

Ryssland har ännu inte formellt bekräftat sina truppers närvaro på Krimhalvön, men många pålitliga källor vittnar om en fullbordad kränkning av Ukrainas territoriella integritet. Som svar på omvärldens skarpa kritik har Ryssland hittills framfört två folkrättsliga argument för att rättfärdiga sitt ställningstagande och handlande gentemot Ukraina i allmänhet och Krim i synnerhet.

Laddar…