Analys

Jan Lumholdt:Grabbig tävling i Cannes i år

Jan Lumholdt

I morgon startar 2012 års upplaga av filmfestivalen i Cannes sina tolv dynamiska dygn av film, film och mer film. Årets tävling bjuder på idel namnkunnigheter och en handfull romanfilmatiseringar. Däremot finns inte en enda kvinnlig regissör i tävlingssektionen.

Jan Lumholdt
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Cannes 65:e upplaga är som vanligt fulladdad med anspråksfulla alster – som vanligt levererade av konstformens yppersta uttolkare i handplockad mix med vad man hoppas ska bli morgondagens mästare. Och som vanligt med störst fokus riktat mot den stora tävlingen.

Genomgående ser det högst väletablerat ut och bland de 22 tävlande regissörerna har fyra – Ken Loach, Michael Haneke, Christian Mingiu och Abbas Kiarostami – redan belönats med Guldpalmen, Cannes-juryns främsta utmärkelse. Även övriga deltagare har plockat en fin bunke priser under festivalens tidigare upplagor. Att en tävlingsdebuterande ”lillpojke” i gänget heter Wes Anderson säger en del om uppställningen: här är det starka kort som gäller. Eller som festivaldirektör Thierry Frémaux har sagt: ”Vore detta en jazzfestival så gick det ju inte att inte bjuda in Miles Davis.”

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons