Fyra intervjuas för jobbet som Vattenfalls vd

Ett Vattenfall i kris får snart ny vd. Striden står i första hand mellan vice vd Ingrid Bonde och Nordenchefen Torbjörn Wahlborg. Fyra kandidater slutintervjuas just nu, erfar SvD Näringsliv, och det finns öppningar för överraskningar.

Jan Almgren, Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Ambitionen var god men tidsplanen sprack. Det vill säga att hitta en ny vd till den statliga eljätten senast i mars. Det har styrelsen, med ordförande Lars G Nordström, helt enkelt inte hunnit med. Först efter bolagsstämman i slutet på april väntas en ny verkställande direktör var på plats. Rekryteringsprocessen är långt gången och en knapp handfull kandidater finns kvar till slutintervjuer. Finanschefen Ingrid Bonde är fortfarande ett hett namn men nya Nordenchefen Torbjörn Wahlborg kan också få se en snabb befordran.

Trots Vattenfalls många problem, framför allt med det extremt dyra Nuonköpet, men också fallande elpriser har intresset för vd-posten varit stor, uppger personer med insyn till SvD Näringsliv. Och kanske är det inte så konstigt, att ta kommandot över ett bolag som befinner sig i kris innebär begränsade risker. Förväntningarna är låga och förr eller senare vänder det och man har möjlighet att bli hjälte. Nu återstår enbart fyra kandidater i rekryteringsprocessen, en del med bakgrund i Vattenfall, andra kommer utifrån.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons