ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD
Crane & Co är ett 212 år gammalt företag i Dalton, som gör papper till amerikanska dollarsedlar och även svenska sedlar. Paul Smith arbetar i grävskopan vid en station där tygmassan kokas.
Crane & Co är ett 212 år gammalt företag i Dalton, som gör papper till amerikanska dollarsedlar och även svenska sedlar. Paul Smith arbetar i grävskopan vid en station där tygmassan kokas. Foto: Pontus Höök.

Varje dollar föds i Dalton – av gamla jeans

När världen hamnar i finansiell kris så ökar aktiviteten i småstaden Dalton, Massachusetts. Sedan 1879 är det här som pappret till hela världens reservvaluta tillverkas – av uttjänta jeans. SvD Näringsliv har spårat dollarns ursprung.

Erik Bergin
Publicerad

Varje ny dollarsedel föds i ett stekhett roterande klot av järn. Klotet är knappt fem meter i diameter och sitter upphängt i en rigg med motorer och kugghjul som låter det långsamt rulla fram i luften emot betraktaren. Det påminner om Darth Vaders Dödsstjärna i Star Wars.

Därinne är det koktemperatur. I klotet tumlar rå bomull runt i ett par, tre timmar tills allt utom den rena fibern har kokat bort. Då stannar besten och en lucka öppnas. Ångande bomullsbitar ramlar ut på betonggolvet, där Paul Smith kör fram i sin lilla Kubota-traktor och skopar upp råvaran och tömmer den i osorterade högar ett par meter bort.

Laddar…