ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bara tio procent av Aralsjön finns kvar

Aralsjöns försvinnande har kallats en av 1900-talets största miljökatastrofer. En jakt på allt större bomullsskördar ledde till att världens fjärde största sjö nästan utplånades. Men fem decennier efter att sjön började sjunka är vattnet, fisken och livet är på väg tillbaka vid den norra änden.

Publicerad
Annons

Det var hans far, fiskaren, som tappade greppet. Murat Sydykov var bara några år gammal, men han minns varje detalj än i dag, nära 70 år senare. Höstnatten och det kalla Aralsjövattnet. Hur han fastnade i fiskenäten, drogs ner i djupet. När de till sist fick upp honom var han illa däran. Hans ansikte blev aldrig mera sig likt och än i dag gör en partiell förlamning att hans mun är vanställd.

I Aralsk, en sandig provinsstad vid Aralsjöns tidigare strand i Kazakstan, vet alla vem Murat Sydykov är. Han är traktens store poet och musiker. Dombra, en tvåsträngad luta, är hans instrument och de flesta av hans sånger handlar på ett eller annat sätt om Aralsjön. Hur starka de band är som knöts mellan honom och sjön den där natten då han föll överbord och hur stark hans kärlek till den är, det försöker han förklara där han sitter vid finbordet i sitt hem i Aralsk och tuggar i sig av frun Bazars levergryta.

Laddar…