”Fosfat – ett underskattat hot mot hälsan”

Med ett aktivt bortval av livsmedel med fosfattillsatser kan det dagliga fosfatintaget reduceras med cirka 30 procent, skriver författarna.
Med ett aktivt bortval av livsmedel med fosfattillsatser kan det dagliga fosfatintaget reduceras med cirka 30 procent, skriver författarna. Foto: Tomas Oneborg

Tillsatser av fosfat i maten påverkar hälsan för hela befolkningen. Problemet har länge varit okänt för de allra flesta, även läkare och dietister. Men vi behöver minska dessa tillsatser i maten för att förbättra folkhälsan, skriver flera professorer och dietister gemensamt.

Publicerad
Annons

Med ständigt återkommande ”matlarm” är risken stor att vi slutar ta till oss information om skadliga ämnen i födan. I medierna diskuteras ständigt kostens innehåll av salt, fett och socker och hur de påverkar risken för högt blodtryck, fetma, cancer, diabetes och hjärtkärlsjukdom. Många upplever nog alla dessa åsikter och inlägg som tröttsamma. Vad som dock inte diskuteras i medierna, tills SvD 29/11 uppmärksammade problemet, är det ökande och numera stora mängderna fosfor/fosfat i den föda vi äter. Fosfor är grundämnet och fosfat dess salt. Många gånger används begreppen synonymt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons