Svenska stilbilder

Svenska modebilder har setts som färskvara och sällan bevarats i arkiven. Men moderedaktörerna Lotta Lewenhaupt och Tonie Lewenhaupt har grävt och samlat. I en ny bok ger de personliga porträtt av fotograferna och deras tid.

Publicerad
Annons

De är mäkta stolta, både Lotta och Tonie Lewenhaupt, som tillsammans skrivit boken men som, efternamnet till trots, inte är annat än ”kollegor över tid”. De konstaterar att den tolv år gamla idén tog två år att färdigställa, och att trots den modekarusell som snurrat allt fortare de senaste åren är dess fotografiska historia fortfarande relativt okänd. I den mån 1940- och 1950-talets fotografer på området finns omnämnda i litteraturen står det ofta: ”Försörjde sig som modefotograf mellan åren...”.

–Mode var inte tillräckligt fint på den tiden, det var att prostituera sig. Inte seriöst helt enkelt, till skillnad från de fotografer som tog egna, icke beställda bilder. Inte förrän museer och gallerier gläntade på dörren började Sverige på allvar betrakta mode som kulturhistoria, säger Tonie Lewenhaupt, som, när hon skrivit klart detta verk i ”coffee table-format”, signerat 17 böcker, många med modehistorisk inriktning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons