Den långa vägen till en öl i Kvikkjokk

Lite mygg och få människor gör sensommaren och förhösten till tiden för fjällvandring. SvD skickade upp en förstagångsvandrare till nationalparken Padjelanta i Lappland.

Publicerad
Padjelanta nationalparks böljande högplatå lämpar sig väl för fjällvandringsnybörjaren. Glöm inte vandringsstaven.

Padjelanta nationalparks böljande högplatå lämpar sig väl för fjällvandringsnybörjaren. Glöm inte vandringsstaven.

Annons

Dag 1: bara 20 mil kvar
Det är mörkt, det är kallt och inte en människa på flera mils omkrets. Just ilandsatta på sjön Virihaures strand hör vi ljudet från båten försvinna i mörkret. I bilen på väg upp från Stockholm kändes det som att äventyret började ungefär när den första traktordemonteringsskylten dök upp. Eller när helikoptern lyfte från Kvikkjokk, uuuuupp och iväg över Lapplands fjällvärld. Men börjar gör det när båten inte längre hörs och tystnaden sänker sig. Nu är det bara vi och fjället i nästan 20 mil framöver.
Tält slås upp, sovsäckar rullas ut, kvällsmat lagas på spritkök. Vi lägger oss på sandstranden med choklad och whisky och skådar månbelysta fjälltoppar under en stjärnklar himmel. Vi låter oss förtrollas av norrskenet och konstaterar efter en stund att en halvliter whisky per person inte kommer att räcka långt.

Dag 2: ett skeptiskt proffs
Värmande morgonsol och frukost vid strandkanten. I dag väntar några mil utan ryggsäck som uppvärmning. Det känns lite oroligt. Ska jag klara att gå två mil om dagen? Med 26 kilo på ryggen? Så dags att tänka på det nu, det är 5–6 mil innan vi kommer upp på Padjelantaleden och kan nå en hjälptelefon om något skulle hända.
Vi är fyra stycken – ett proffs, ett halvproffs, en relativt vältränad amatör och en relativt otränad amatör. Proffset var skeptisk till att jag skulle följa med men jag ljög före avresan om att jag testat en halvmil på löparslingan. Med ryggsäck och utan problem. ”En halvmil på sågspån är inte riktigt som 20 mil i fjällterräng”, sa proffset misstänksamt i telefon. Men han insåg att han inte hade något val. Jag skulle med.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons