”Invandrare måste kämpa lite extra”

Arbetshinder Arbetslösheten bland invandrare ökar. Förra året steg andelen bland ickeeuropéer med drygt 2 procentenheter till 18,6 procent. Hälften av de högskoleutbildade invandrarna har svårt att få jobb som motsvarar utbildningen. En av dem är civilekonomen Faisal Gani. Inget av de 120 jobb han sökte ledde ens till att han kallades till intervju. - Jag ångrade att jag slösat fem år av mitt liv på studier - till ingen nytta, säger han. Civilekonomen Faisal Gani sökte 120 jobb utan att ens få komma på en intervju. Under namnet Alex Niklasson sökte han ett - och blev kallad. - Det var helt knäckande. Mina fem år på högskolan kändes helt bortkastade. Det enda som räknades var att jag var blatte, säger han.

Publicerad
Annons

Faisal Ganis föräldrar kommer från Bangladesh men själv är han född och uppvuxen i Sverige. I mars blev han färdig cilvilekonom med inriktning företagsekonomi och marknadsföring. Han kände till svårigheterna för invandrare att få jobb och började därför söka jobb redan i december.

- Kanske var jag naiv men jag var säker på att det skulle lösa sig. Jag är utbildad och har en positiv karaktär. Dessutom har jag erfarenhet från två kulturer - och jag pratar perfekt svenska.
Men efter 120 ansökningar, utan ett enda positivt svar, var självförtroendet kört i botten. Samtidigt fick en efter en av hans kurskompisar jobb. Faisal Gani ringde flera av företagen och frågade varför han inte blivit kallad på intervju och bad om tips till nästa ansökningsbrev. Ingen kunde ge honom något svar, för alla brev ”hade tyvärr råkat försvinna”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons