Ask vill öka nämndemäns representativitet

Justitieminister Beatrice Ask vill att nämndemännen ska bli mer representativa. Men hon vill behålla systemet.

Dan Nilsson
Publicerad
Annons
Foto: SCANPIX
Foto: SCANPIX

Juristerna Jens Lapidus och Johan Åkermark menar att nämndemännen inte är representativa för befolkningen. På den punkten får de visst medhåll av justitieminister Beatrie Ask (M).

– Jag tror att det kan finnas anledning till åtgärder för att öka representativiteten, säger hon.

Vilka åtgärder tänker du på då?

– Det har diskuterats att öka möjligheten med att arbeta med en fri kvot. Att hitta något sätt att rekrytera personer som inte utses av partierna, säger Beatrice Ask.

Annons
Annons

Hon funderar också över hur man ska få fler nämndemän som är yrkesverksamma. Ett sätt skulle, enligt henne, kunna vara att se över de ekonomiska ersättningarna för uppdraget. Samtidigt måste processen bli effektivare, till exempel att färre förhandlingar ställs in.

Men justitieministern vill inte ändra på själva systemet med nämndemän som utses av politiska partier.

– Jag tycker att det är bra att ha perspektiv från andra håll. Och det är det syftet som ligger bakom.

Den övriga kritiken de framför håller hon inte med om. Även om hon säger ”att det är alltid intressant med synpunkter på olika delar”.

Beatrice Ask påpekar att det finns ett EU-beslut som har förstärkt den häktades eller åtalades rätt till översättning och tolkning.

– Vad det gäller den svenska situationen är min bedömning att vi ligger väl framme när det gäller tolkning och översättning. Men det är klart att det måste alltid prövas hur man lever upp till detta, säger hon.

Sverige använder främst tolkning i domstolsförhandlingar.

– Vad jag kan erinra mig har jag inte fått några påstötningar om att vi borde göra mer. Men vi håller på att synar hur väl vi lever upp till EU-beslutet.

När det gäller öppenheten vid sexualbrottsmål litar Beatrice Ask på att domstolarna gör rätt bedömning utifrån grundregeln att alla förhandlingar ska vara öppna.

– Sedan är det viktigt att det finns en möjlighet att besluta om stängda dörrar i känsliga fall. Jag utgår ifrån att domstolarna använder den möjligheten med allt det omdöme det kräver.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons