Stopp för sjukhusförsäljning på väg

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) förbereder att åter införa en stopplag som förbjuder landstingen att sälja sina akutsjukhus. De ska inte slumpas bort till privata aktörer, menar han.– Bedrövligt, kommenterar sjuk- och vårdslandstingsrådet i Stockholm, folkpartisten Anna Starbrink, som vill privatisera Danderyds sjukhus.

Fredrik Mellgren
Publicerad
Annons

Privatiseringar eller så kallade utförsäljningar av sjukhus har varit en sällsynt het politisk potatis i Sverige ända sedan 1990-talet, då S:t Görans sjukhus i Stockholm blev landets första privata akutsjukhus. Redan då försökte Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hitta sätt att stoppa ytterligare privatiseringar och 2001 kom den första tillfälliga stopplagen som blev permanent i januari 2006.

Bland det första som den nya borgerliga Alliansen gjorde efter sitt makttillträde var att slopa förbudet 2007 och sedan dess har det i princip varit möjligt att privatisera fler sjukhus. Men detta har inte utnyttjats eftersom Moderatledaren Fredrik Reinfeldt i en debatt med Socialdemokraternas ledare Göran Persson i valrörelsen 2006 lovade att partiet inte tänkte sälja ut fler sjukhus. Det blev ett löfte som Alliansen inte vågade överge under sina åtta år vid makten.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons