Piraterna vägrar släppa MV Faina

Sedan den 25 september har det ukrainska fartyget MV Faina hållits gisslan av somaliska pirater. Ombord finns 20 besättningsmän och i lasten bland annat 33 ryska stridsvagnar. Nu har lösensumman sänkts till fem miljoner dollar.

Publicerad
Till höger: pirater kapar fartyget Faina utanför Somalias kust tidigare denna månad.

Till höger: pirater kapar fartyget Faina utanför Somalias kust tidigare denna månad.

Foto: COLOURBOX OCH AP PHOTO
Annons

Nyheten spred sig som en löpeld över världen när det ukrainska fartyget MV Faina kapades av somaliska pirater i slutet av september. Själva kapningen var knappast unik. Adenviken, som är en av världens viktigaste farleder, knyter samman Europa med Mellanöstern och Asien och bara i år har över 70 båtar tagits över av de laglösa piraterna.

Anledningen till uppmärksamheten MV Faina fick var snarare dess last – 33 ryska stridsvagnar och annat stridsmaterial. Kapningen fick ryska försvarsdepartementet att se rött och genast skicka stridsskepp med sikte på Indiska oceanen, men sedan några veckor har det varit tyst i medierna. Läget är helt enkelt oförändrat och förhandlingar uppges pågå. Hittills har man åtminstone lyckats sänka kravet på lösensumma från piraterna, från 20 miljoner dollar, till åtta och nu till fem.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons