Han friades av hovrätten 1989

Publicerad
Annons

Den 14 december 1988 greps Christer Pettersson och delgavs misstanke om mordet på Olof Palme.
I januari 1989 pekar Lisbet Palme ut Pettersson som den person som mördade hennes make. Konfrontationen kritiserades senare eftersom det ansågs att polisen med uttalanden väglett Lisbet Palme i förväg. I slutet av maj samma år åtalas Pettersson för mordet.
I juli 1989 döms Christer Pettersson till livstids fängelse för mord på Olof Palme. Men tingsrätten är oenig, två juristdomare ville fria. De ansåg att Lisbeth Palmes utpekande inte räckte.

I november 1989 frikänns Christer Pettersson av en enig Svea hovrätt som ansåg att det inte gick att utesluta att Lisbeth Palme pekat ut fel person.
Samma år beslutar Riksåklagaren att inte överklaga hovrättens dom till Högsta domstolen, trots att det finns nya vittnesuppgifter som pekar ut Pettersson som mördaren.
I maj 1990 beslutar Justitiekanslern att staten ska betala 300 000 kronor i skadestånd till Pettersson för tiden han var
frihetsberövad.
Ett år senare åtalas Petterson för fem fall av kvinnomisshandel.
I december 1995 avslöjar narkotikalangaren Sigge Cedergren på sin dödsbädd att han en tid före mordet lånat ut en Magnumrevolver till Christer Pettersson.
I mars 1997 avslöjar advokat Pelle Svensson bombmannen Lars Tingströms ”testamente”. Tingström som dömdes för bombattentat på 1980-talet pekar ut Pettersson som Palmes mördare.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons