Protesterna i Brasilien intensifieras

Demonstrationerna i Brasilien blir allt våldsammare och krävde i helgen sitt andra dödsoffer. President Dilma Rouseff bröt sin långa tystnad – och försökte blidka demonstranterna med nya löften om krafttag mot korruptionen och bättre offentliga tjänster.

Peter Alestig
Publicerad
Annons

Inte på flera decennier har Brasilien upplevt så intensiva demonstrationer. Och protesterna, som spritt sig över hela landet de senaste dagarna, är minst sagt vältajmade. Den prestigefulla fotbollsturneringen Confederations Cup, som kan ses som ett genrep inför fotbolls-VM som spelas i Brasilien nästa år, har precis dragit igång. Medierapporteringen är intensiv – men fotbollsturneringen har helt överskuggats av de allt kraftfullare protesterna. De tiotusentals utländska besökarna som kommit för att titta på fotboll, har också kunnat följa hur antalet demonstranter mångfaldigats på bara några dagar – från uppskattningsvis 200 000 i början av veckan till ”miljontals” i helgen.

Under veckan har protesterna också blivit alltmer våldsamma. Det rapporteras om allt från försök att bryta sig in i utrikesdepartementet till attacker på Fifa-byggnader och omfattande protester vid fotbollsarenor. I torsdags dog en 18-årig demonstrant efter att en bil kört in i massan av demonstranter, enligt den lokala militärpolisen. I fredags krävdes också det andra dödsoffret, en 54-årig gatustädare som drabbades av en hjärtattack under demonstrationer i Belem i norra Brasilien – en av hundratals städer som nu ser sina invånare gå ut på gatorna för att protestera mot allt från för höga kollektivtrafikavgifter till den omfattande korruptionen. Och, inte minst, mot att landet lagt ner många miljarder dollar på arenabyggen och andra arrangemang inför fotbolls-VM 2014 och OS 2016.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons