ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Matilda Wiman:

”Ett mått på hur väl du lyckats i livet”

Matilda Wiman
Uppdaterad
Publicerad

”Var bor du?” Knappt fem minuter har gått och frågan har redan dykt upp – trots att jag och personen framför mig möts för första gången. Frågan verkar vara oundviklig, samtalsämnet ”bostad” har präglat alla möten med nya människor jag haft sedan jag flyttade till Stockholm för tre år sedan. I de städer där jag tidigare bott har frågor i stil med ”Vad gör du på fritiden?” varit viktigare att ställa vid ett första möte med en ny människa, men inte i huvudstaden. Här är kommentarer som ”innanför tullarna”, ”förstahandskontrakt” och ”söder-om-Söder” ett mått på hur väl du lyckats i din bostadskarriär – och för vissa även i livet.

Har du dessutom lyckats byta till dig en vindsvåning med balkong, kakelugn och teppanyakihäll utan att smyga ner hela innehållet från ditt sparkonto i en nervös svartmäklares ficka, är du på toppen av hyresmarknadens näringskedja. Dessutom har du då en bra isbrytare för kommande mingelpartyn, men se upp så att du inte förolämpar en av de 400 000 som står i kö för att få en bostad via Stockholms stads bostadsförmedling. Så lång som kön är just nu har den aldrig tidigare varit,
kunde SvD nyligen avslöja. För att överhuvudtaget ha chans på en hyreslägenhet i innerstaden behöver du en kötid på minst 15 år.

Laddar…