Svårare graviditet på konstgjord väg

Kvinnor som blir gravida med provrörsbefruktning vårdas längre på sjukhus, såväl före som efter förlossning. Det visar en ny svensk studie. De drabbas i högre utsträckning av äggstocksproblem, blödningar och havandeskapsförgiftning. Socialstyrelsen överväger nu att förbättra mödravården

Publicerad
Annons

Var tionde par i Sverige är drabbat av ofrivillig barnlöshet. Samtidigt utvecklas tekniken och många kan i dag få hjälp genom konstgjord befruktning där den mest framgångsrika metoden är provrörsbefruktning, IVF.

Nu visar en ny svensk studie att både graviditeter och förlossningar är mer komplicerade för kvinnor som gjort IVF. 26 procent vårdas längre på sjukhus före förlossningen jämfört med 12 procent av de kvinnor som blivit gravida på naturlig väg. Även efter förlossningen får IVF-mammorna mer vård.
En förklaring är att det tidigare var vanligt med tvillingfödslar efter IVF, men studien pekar också på andra orsaker till att de här kvinnorna vistas längre på sjukhus. Det är till exempel tio gånger vanligare med äggstocksförstoring som kan orsaka svår
smärta. I värsta fall måste äggstocken opereras bort. Det görs fler kejsarsnitt och det är också vanligare att förlossningen måste sättas i gång i förtid.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons