Kraftig ökning av bostadslån

Svenskarnas skulder ökar. Hushållens sammanlagda skulder uppgår till 2490 miljarder kronor och bostadslånen står för den största delen, 1990 miljarder kronor.

Publicerad
Svenskarnas bolånerally finansierar inte bara ny bostad – mångmiljardbelopp går till renoveringar av våra bostäder, men också till ny bil, båt och annan lyxkonsumtion. Detta är en trend som växer sig allt starkare och som inte bedöms vara hållbar i längden.
På tio år har svenskarnas kollektiva skuld ökar med 1 290 miljarder kronor.

Svenskarnas bolånerally finansierar inte bara ny bostad – mångmiljardbelopp går till renoveringar av våra bostäder, men också till ny bil, båt och annan lyxkonsumtion. Detta är en trend som växer sig allt starkare och som inte bedöms vara hållbar i längden. På tio år har svenskarnas kollektiva skuld ökar med 1 290 miljarder kronor.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX
Annons

Ofta förklaras skuldtillväxten som ett resultat av stigande bostadspriser och att nykomlingar på bostadsmarknaden har en liten andel eget kapital att sätta in i sitt nyköpta boende och därmed tvingas ta stora lån. Men det är inte hela förklaringen till att svenskarnas skuldsättning stadigt ökar.

Även befintliga villa- och bostadsrättsägare tar upp nya lån på sina hus. Detta har blivit möjligt när priserna gått upp och det har skapats ett nytt låneutrymme för de som bott en tid i sitt hus.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons