ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Omega-3 bra mot hjärtsjukdomar

Omega-3-fettsyran EPA minskar risken för att insjukna i hjärtsjukdomar med 20 procent, visar en stor japansk studie på personer som behandlas med kolesterolsänkande medicin. Resultatet väntas leda till en omvärdering av fiskfettets betydelse för att förebygga och behandla hjärtsjukdomar.

Henrik Ennart
Publicerad
Annons

Redan på 1960-talet uppmärksammade forskare att grönländska eskimåer som åt minst 30 gram fet fisk per dag halverade risken att drabbas av hjärtinfarkt. Forskarna knöt därför länge stora förhoppningarna kring fiskfettet, Omega-3, men känslorna dämpades 2003 när den irländska Dart-II-studien gick på tvärs mot två tidigare stora studier. Oväntat rapporterade de att den positiva effekten under de första årens behandling förbyttes i en ökad total dödlighet för personer som fått tillskott av Omega-3 under en längre tid, närmare bestämt mellan två och fem år.

Den studien gjorde att en bred forskningsgenomgång av det ansedda Cochrane-institutet år 2004 knappt vägde över till slutsatsen att det saknades stöd för att rekommendera Omega-3-fett mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Laddar…