”Ovärdig och oansvarig”

Socialdemokraterna kallar budgeten oansvarig och lovar fler och större satsningar i sitt kommande förslag.
– När vi lägger budget kommer vi ha mer resurser, eftersom vi säger nej till fortsatta skattesänkningar, säger Thomas Östros (s).

Emma Johannisson, Alexandra Hernadi
Publicerad
Annons
Foto: SCANPIX

SvD.se:s samlade artiklar om årets budget.

Medan debatten pågick i plenisalen passade politikerna i oppositionspartierna på att smita ut för att möta pressen på riksdagstrappan.

Socialdemokraternas Thomas Östros var först ut att ge sin syn på budgeten.

– Det här är en oansvarig budget som leder till att klyftorna ökar. Sverige är ingen experimentverkstad och man kan inte höja och sänka a-kassan fram och tillbaka så som regeringen gjort, säger Thomas Östros till SvD.se:s reporter på plats.

Alliansens satsning på pensionärer ger han inte mycket för. Han konstaterar också att finansministern verkar ha tappat bort sysselsättningsfrågan.

– Jag ser inga nya förslag när det gäller sysselsättning, där tycks regeringen ha mindre förhoppningar.

Annons
Annons

I socialdemokraternas budgetförslag, som väntas presenteras om två veckor, finns enligt Thomas Östros mer resurser än de 32 miljarder som alliansen vill satsa.

– Vi säger nej till fortsatta skattesänkningar, därför har vi mer resurser. De 32 miljarder som de lägger i budgeten är inte bara regeringens förtjänst.

Miljöpartiets Mikaela Valtersson lämnade en fullsatt sal och kom ut på trappen med en ögonblicksbild inifrån den pågående debatten.

– Borgh verkade väldigt arg, säger hon och uttryckte sedan stor oro för att regeringen inte gör tillräckligt för att mota den rådande lågkonjunkturen.

– Vi är kritiska till att regeringen inte gör något för studenterna, de har inte fått något sen regeringen tillträdde. De behöver höjt studiemedel med 900 kronor, säger hon till SvD.se.

Hon betonade också vad hon anser vara stora brister i budgeten.

– Det saknas satsning på utbildning och klimatomställning, vi hade hellre sett det än skattesänkningar. Dessutom vill vi höja klimatskatten.

Ulla Andersson (v) skräder inte orden och kallar budgeten för ovärdig.

– Först river regeringen välfärden, sen lägger de tillbaka små små skärvor, det är ovärdigt.

Som exempel nämner hon a-kassan.

– A-kasse sänkningen är inget och sänkningen de gör kommer inte gynna de tusentals som lämnat. Vi vill återställa a-kassan, säger Ulla Andersson (v).

Vilka kommer att drabbas värst, tror du?

– Studenter, garantipensionärer och ensamstående föräldrar.

Varför tror du regeringens släppt så mycket information om budgeten redan innan?

– Regeringen är panikslagen, man vill ge små glimtar för att visa att det faktiskt görs något. Men istället undergräver man riksdagens förtroende, säger Ulla Andersson (v).

Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons