C-vitamin botar inte förkylningar

Att ta C-vitamin när man blir förkyld har länge påståtts hjälpa. Men nu visar forskning att så inte alls är fallet – i alla fall om du inte är idrottsman eller soldat.

Publicerad
Annons

Det är finska forskare i Helsingfors som studerat tidigare undersökningar på C-vitamin och dess inverkan vid förkylningar. Och resultat krossar myten om att c-vitamin skulle kunna hindra eller bota en förkylning.

Sammanlagt gick forskarna igenom 29 tidigare studier på C-vitamin som inkluderade 11 306 deltagare.

De enda som, enligt de finska forskarna, har en positiv effekt av att äta kosttillskott med C-vitamin är människor som utsätts för korta och intensiva träningsperioder. De studier som gjorts på maratonlöpare, skidåkare och soldater hade alla positiva effekter.

En studie visar till exempel att risken för en idrottare att drabbas av en förkylning halveras om han eller hon äter C-vitamin.

– Jag är förvånad över att studierna på idrottare inte diskuteras mer, säger biokemisten Reinhold Vieth
, till Shine On.

Reinhold Vieth deltog inte i studien i Helsingfors, men menar att resultatet som nu publiceras i
The Cochrane Collaboration stödjer hans egen uppfattning på C-vitamins verkan vid förkylningar.

Enligt forskarna i Finland hjälper det inte alls att börja äta C-vitamin när man drabbats av en förkylning. Däremot kan personer som ätit c-vitamin under en lång period få något kortare förkylning än de som inte äter c-vitamin. För att en förkylning ska bli kortare gäller det dock att man äter C-vitamin redan innan första sjukdomstecknet, för när man väl är förkyld hjälper inte c-vitaminen alls. Enligt studierna hjälper inte C-vitamin heller mot att helt hindra en förkylning.

Forskarna poängterar att studierna inte visar någon fara med att äta C-vitamin. Tror man att vitaminen kan hjälpa eller lindra en förkylning kan man därför, enligt forskarna, fortsätta äta C-vitamin även om det i verkligheten inte har någon effekt.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons