Volvo drar tillbaka kritiserat förslag om höjda bonusar

Företagsledningarna i Sveriges verkstadsjättar välkomnar uppgörelsen med IF Metall. Men på frågan om direktörerna själva kan tänka sig att sänka sin fasta lön blir svaret blankt nej. Men AB Volvo har efter hård kritik nu valt att dra tillbaka sitt förslag om höjda bonusar för höga befattningshavare inom koncernen.

Jan Almgren, Andreas Cervenka
Publicerad
Annons

Stor upprördhet har rått kring höjningen av bonustaket till ledningen på lastvagnstillverkaren Volvo. Från Volvo poängteras att vinstraset för Volvo gör att ersättningen till vd Leif Johansson föll med 22 procent under 2008 och kommer falla ännu mer 2009. Bland Volvos personal är dock ilskan stor. På Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve på Hisingen i Göteborg överlämnades på tisdagen en protestlista mot chefsbonusar och aktieutdelningar. Antalet anställda vid fabriken har minskat med 50 procent under krisen.

Efter den hårda externa och interna kritiken drar AB Volvos styrelse nu tillbaka förslaget att höja taket för den rörliga lönen, från 50 till 60 procent, för de 250 högsta befattningshavarna. Styrelsen drar också tillbaka förslaget att utöka antalet aktier i incitamentsprogrammet till dessa befattningshavare, enligt ett pressmeddelande på onsdagen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons