Erotik för ungdomar

Är erotik bara till för vuxna? Knappast. Att unga lockas att läsa sexskildringar står bortom allt tvivel.
Är erotik bara till för vuxna? Knappast. Att unga lockas att läsa sexskildringar står bortom allt tvivel. Foto: COLOURBOX
Lisa Bjärbo
Publicerad

Att det kan vara lockande för unga att läsa sexskildringar står väl bortom allt tvivel. ”Fifty shades of grey” har inte bara gått hem hos vuxna. Jag vågar nästan lova att det i varje högstadieklass finns åtminstone en eller ett par elever som hetsläst den, eller bläddrat fram till sexscenerna i någon annan bok och läst dem om och om igen. Det finns en anledning till varför vissa biblioteksböcker är extra söndertummade mitt i de hetaste sexscenerna.

Men erotik som är skriven för unga, på lika villkor, med vettiga värderingar? Där finns det inte mycket att välja på i bokväg. I ungdomslitteraturen är sexet ofta problematiskt, med övergrepp, incest, fylla och ovilja som röd tråd genom bokfloden. Och i vuxenhyllan… ja, där är ju alla karaktärerna i böckerna vuxna.

Därför är ”Het” ett så tacksamt boktips. Och det säger jag inte för att jag själv bidragit med en av novellerna i samlingen, utan för att det är sant. Här finns tio noveller, av tio olika svenska ungdomsboksförfattare, med bra sex och lust som gemensamt tema för alla berättelserna.

Men utöver det spretar novellerna åt olika håll. Här finns killar som tänder på killar, tjejer som tänder på tjejer, folk som är vansinnigt kära och folk som inte är kära ett dugg, men har sex ändå. En del noveller är pirrigt försiktiga, andra mer uttalat rakt på sak. Ingen i boken far illa eller mår dåligt.

Annons