Amerikahat i film upprör

Bonn, SvD. En våldsam debatt har brutit ut i Tyskland om filmen Irak – Vargarnas dal. Filmen har setts av miljoner och den kritiseras för att både vara anti-amerikansk, västhatande och antisemitisk.

Tomas Lundin
Publicerad
Annons

Filmen börjar med en sann händelse. I juli 2003 angriper amerikanska trupper en turkisk förläggning i norra Irak. Soldaterna förs bort med säckar över huvudena, en skymf som många i Turkiet ännu inte har förmått glömma. Några dagar senare friges soldaterna men det berättas inte i den turkiska filmen Irak – Vargarnas dal (Kurtlar Vadisi Irak).

Händelsen är i filmen utgångspunkt för ett korståg mot amerikanska trupper som enligt kritiker inte bara urartar i en orgie av våld, antiamerikanism och antisemitism utan också underblåser turkisk nationalism och islamism.
I spetsen för de amerikanska trupperna i filmen står Sam Marshall, en dogmatisk kristligt ivrare som anrättar ett blodbad på ett turkiskt bröllop. I filmen visas hur han faller på knä framför ett kors och svär att inte vila en sekund förrän kristendomen segrat. I scener som för tankarna till fängelset Abu Ghraib torteras nakna fångar. En judisk läkare skär upp döda soldater och skickar deras njurar till Tel Aviv och London.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons