Landet i Europa som går mot strömmen

Norge lovordas i en analys av den amerikanska storbanken Citibank. Medan resten av Europa brottas med enorma ekonomiska problem har detta nordiska land ett guldläge, menar analytikern Tina Mortensen.

Klas Andersson
Publicerad
Annons

Medan eurozonen befinner sig i fortsatt recession, Storbritannien stagnerar, Schweiz tampas med deflation och andra nordiska länder är förhållandevis svaga så utmärker sig Norge med både tillväxt och en solid ekonomisk position, konstaterar danskan Tina Mortensen som nått en hög position som analytiker inom mäktiga Citibank med amerikanska rötter och med verksamhet i över 100 länder.

I storbankens nya rapport om Norges ekonomiska tillstånd, vilken återges av den norska ekonomisajten E24, är vårt grannland ”Europas Last Man Standing”. Tina Mortensen pekar på att allt fler länder i Europa, särskilt de i eurozonen, dras in i den finansiella härdsmältan. I förra veckan uppmärksammades att ytterligare ett euroland kan få stora problem med höga räntor på statliga lån. Det handlar om Slovenien, ett av euroområdets minsta länder. Nyvalda statsministern Alenka Bratusek står inför stora utmaningar.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons