Spionskandal skakar Herta Müller

Strax innan Herta Müller tilldelades Nobelpriset i litteratur utkom hennes roman Andningsgunga. Nu avslöjas det att hennes vän Oskar Pastior – poeten som hon delvis baserade boken på – var spion åt den rumänska säkerhetspolisen Securitate.

Publicerad
Inför ett massivt medieuppbåd höll Herta Müller för snart ett år sedan presskonferens i samband med att  hon valts till 2009 års Nobelpristagare i litteratur.

Inför ett massivt medieuppbåd höll Herta Müller för snart ett år sedan presskonferens i samband med att hon valts till 2009 års Nobelpristagare i litteratur.

Foto: HERBERT KNOSOWSKI/AP
Annons

–Det var som en örfil, säger Herta Müller till den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung om den upptäckt som hon själv fick höra om för ett par veckor sedan och som nu skapar rubriker runt om i Europa.

”Ilska” och ”förfäran” är andra ord som den rumänsk-tyska Nobelpristagaren använder för att beskriva chocken när hon fick beskedet. Men när hon väl hade börjat smälta det och begrundade de historiska omständigheterna nådde henne också sorgen och ett slags medlidande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons