Ett ytligt eventtänkande

MODERNAUTSTÄLLNINGEN. Marianne Lindberg De Geers debattartikel i SvD den 27 oktober har väckt känslor. Konstkritikern Cristina Karlstam talar om en ”skrämmande kulturpolitisk samhällssyn” medan galleristen Sara Sandström Nilsson bemöter kritiken mot galleriernas provision.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Marianne Lindberg De Geer är upprörd över att Lars Vilks, Anna Odell och Pål Hollender inte är representerade på Modernautställningen. Nu anklagar hon museet och utställningens kurator Fredrik Liew för tjänstefel.

De tre som inte fick plats i utställningen (tillsammans med åtskilliga andra som kunde ha platsat där lika väl, kunde man tillägga) är enligt hennes sätt att resonera de som ”medvetandegjort medborgarna om samtidskonstens nya sociala och kommunikativa vägar”. Att det inte varit för sina konstnärliga kvaliteter som Odell, Vilks och Hollender fått sådan extrem uppmärksamhet tycks inte besvära Lindberg De Geer. Istället verkar det vara just den exempellösa medieframgången som är det verkliga skälet till att kuratorerna borde ha valt att visa deras verk. Det är enligt Lindberg De Geer Moderna museets plikt att visa ”den konst som är på tapeten i samhället”. Att inte följa mediernas värderingar är alltså att begå tjänstefel!

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons