Heckscher avgår som rikspolischef

Sten Heckscher avgår efter nästan nio år som rikspolischef. Efter årsskiftet titulerar han sig i stället kammarrättspresident.

Publicerad
Annons

Sten Heckscher avgår. Det blev känt i går kväll och på en presskonferens på Rosenbad i dag ska man meddela vilka nya uppdrag som väntar Heckscher och vem som blir hans ersättare.
Flera medier kunde dock redan i går berätta att Heckscher ersätts av Stefan Strömberg, i dag generaldirektör för Domstolsverket. Och Sten Heckscher, som från början är jurist, återgår till juridiken och blir president i Stockholms kammarrätt.
Heckschner var länge känd för att ofta byta arbete, jobbet som kammarrättspresident blir hans 23:e i karriären. Att vara rikspolischef anses vara ett av de mest utsatta jobben i statsförvaltningen. Heckscher har suttit på den stolen i nio år, vilket är personligt rekord.
Sten Heckscher blev socialdemokratisk näringsminister 1994 i Ingvar Carlssons tredje regering. I slutet av 1995 utsågs han till rikspolischef, en tjänst han formellt tillträdde den 1 mars 1996.
Tidigare har Heckscher också bland annat varit statssekreterare i justitiedepartementet samt generaldirektör för Patent- och
registreringsverket.
När han tillträder som kammarrättspresident den 1 januari ersätter han Per Anklow som egentligen gick i pension den 1 augusti, men övertalades att stanna till och med årsskiftet.
Heckscher å sin sida slutar två månader innan hans förordnande som rikspolischef går ut den 28 februari 2005.

Johan Taubert

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons