ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

En av fyra lider av sömnbrist

I sömnlabbet Statistiken över den svenska sömnlösheten borde få ansvarig minister att ligga vaken. På 25 år har svenskarnas sömnproblem ökat med två tredjedelar. - Sömnbrist är en av det stora folkhälsoriskerna, kanske till och med farligare än alkohol, säger Jan-Erik Broman, chef för sömnkliniken i Uppsala.

Publicerad
Annons

Om Jan-Erik Broman fick bestämma skulle alla tv-program sluta vid 23-tiden. Då skulle också tillgången till internet, sms och andra elektroniska kommunikationsmedel begränsas, liksom eltillförseln. Det skulle bli tyst och mörkt och vi skulle gå och lägga oss. Och sova, för det gör vi för lite.

– Riksomfattande undersökningar visar att vi sover i snitt sex timmar och 45 minuter per natt och forskarna är ense om att det är för litet, säger han.
Jan-Erik Broman är chef för sömnutredningsavdelningen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, dit människor med grava sömnproblem remitteras för utredning. Det är patienter som plågas av att ligga vakna om nätterna, eller har störningar i dygnsrytmen, eller lider av så kallade parasomnier, dit bland annat sömngång räknas. Eller någon annan av uppemot 80 klassificerade sömnstörningar.
**
Men det stora hotet mot folkhälsan** är inget som sömnavdelningen rår på, enligt Jan-Erik Broman. Hotet är att vi rent allmänt sover för lite. Vi har helt enkelt inte tid att sova i dagens
24-timmarssamhälle, där så mycket finns tillgängligt dygnet runt.

Laddar…