”Varför var vi egentligen i Afghanistan”

Den utredning som nyligen presenteras om Sveriges insats i Afghanistan ger oss kritiker rätt. Sverige har medverkat till att säkerheten är försämrad i alla landets provinser. Vi vill fortfarande ha svar på varför vi ens deltog, skriver Gösta Hultén, Lars-Gunnar Liljestrand och Thage G Peterson.

Uppdaterad
Publicerad
Svenska soldater från Isaf-styrkan på uppdrag väster om Mazar-i-Sharif. Bilden är tagen av SvD vid en reportageresa 2008.

Svenska soldater från Isaf-styrkan på uppdrag väster om Mazar-i-Sharif. Bilden är tagen av SvD vid en reportageresa 2008.

Foto: Staffan Löwstedt
Annons

”De svenska trupperna har inte i Afghanistan att göra!” Så skrev vi i februari 2007 i ett upprop mot Sveriges deltagande i Afghanistankriget. Regeringens utredare, före detta riksdagsledamoten Tone Tingsgård, ger i sin utredning ”Sverige i Afghanistan 2002-2014” oss kritiker rätt. Sverige hade inte Afghanistan att göra. Kriget i stort blev en katastrof. Det svenska deltagandet var ett stort misslyckande. Inget av Sveriges mål för kriget uppnåddes. Det svenska krigsäventyret i Afghanistan är ett sorgligt kapitel i Sveriges historia. Knappast något i Afghanistan har blivit bättre efter 15 års krig. Det är utredarens slutsats. Säkerhetsläget är idag mycket sämre i alla Afghanistans 34 provinser än när kriget började 2001. Afghanistan är idag ett förött och skändat land. Till detta har Sverige medverkat. Så illa är det!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons