Hemlig boförening stäms av hyresgäster

I fyra år hemlighöll hyresvärden Kjell Löfgren att han bildat en bostadsrättsförening och köpt huset av sig själv. När hyresgästerna fick reda på hur det förhöll sig nekades de medlemskap. Nu stämmer två av dem värden på 1,5 miljoner kronor var.

Thomas Berglund
Publicerad
Annons

1973 flyttade Ingwor Åhlström in i en lägenhet i ett mindre hyreshus på Skolgränd 1 på Södermalm i Stockholm. 1995 köptes huset av Kjell Löfgren Förvaltnings AB, ett familjeägt bolag med Kjell Löfgren som ende styrelseledamot och hans hustru Gulli Löfgren som suppleant.
I april 1998 bildades en bostadsrättsförening i huset, Brf Kattan Mindre 2. Två av husets lägenheter disponerades då av Kjell och Gulli Löfgren, en av deras son, en av Kjell Löfgrens affärskompanjon Bo Erfeldt och en av Eva Bjurfors som är delägare i den mäklarfirma, Bjurfors & Thörner, som skötte själva ombildningen. Den firman har inget samband med den stora mäklarkedjan Bjurfors.
Makarna Löfgren och makarna Bjurfors var på sommaren även grannar i Stockholms skärgård. I övrigt hade huset fyra hyresgäster.
Vid en extra föreningsstämma hösten 1997 beslutade bostadsrättsföreningen att köpa fastigheten. Vid stämman var endast sex hyresgäster närvarande: Det var, förutom Kjell Löfgren, hans familj och nära bekanta.

Det skulle sedan dröja
till den 21 januari 2002 innan Ingwor Åhlström fick reda på att hon var hyresgäst i en bostadsrättsförening. Under drygt fyra års tid hade hon inte ens känt till föreningens existens. Hyran hade hela tiden aviserats genom avier från Kjell Löfgren Förvaltnings AB. Meddelanden till hyresgästerna om ordningsfrågor och annat under tecknades av ”Värden”.
När det hela stod klart för Ingwor Åhlström och hennes granne Kristina Nilsson ansökte de om medlemskap i föreningen, men fick nobben.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons