I medieflödet: Behöver Sverige två försvarsdoktriner?

Pengar till försvaret och rysk desinformation är två av veckans ämnen. Men vilken försvarsdoktrin gäller: Hultqvists eller Wallströms?

Publicerad
Annons
Vems doktrin gäller? Foto: Marcus Ericsson/TT

FÖRSVARET, Sverige har fått två försvarsdoktriner, vilket är en för mycket, skriver Mats Johansson i Borås Tidning.

Moderaterna bör tänka om när det gäller försvarsbudgeten och sluta finansiera regeringens underskottsanslag, skriver Hans Stigsson i Norrköpings Tidningar.

Även Nya Wermlands-Tidningen undrar varför M nöjer sig med ”nålpengar” när det är Natomålet om 2 procent av BNP som ska nås.

Moderaterna har tänkt om och nöjer sig inte med nålpengar, svarar Hans Wallmark kritikerna i Svensk Tidskrift och hävdar att självkritik ingår i den påbörjade moderata resan.

Försvarspengarna räcker uppenbarligen inte till försörjningsberedskapen, noterar Wiseman på sin blogg.

Frivillighet är bättre än tvång för att lösa försvarets bemanningsproblem, skriver överstelöjtnant Fredric Westerdahl på Kungl Krigsvetenskapsakademiens hemsida.

Annons
Annons

BALTIKUM. Tätare baltiskt försvarssamarbete mot Ryssland eller en försvarsunion var tankar som ventilerades på en säkerhetskonferens i Vilnius nyligen. Eurasia Daily Monitor rapporterar.

DESINFORMATION. Ett växande tema i ryska medier är att medier i väst nu erkänner att de är ”fake media”. Se ännu ett område där Trump och Putin har gemensamma intressen, Ljuger medierna om Trump ljuger de förstås också om Putin. EU:s övervakningsorgan Disinformation Review analyserar trenden.

Putin själv försäkrar att Ryssland aldrig lägger sig i andra länders inre angelägenheter, enligt Tass.

Enligt utrikesminister Lavrov är det EU som gör sådant, när man motarbetar Trump.

Finland och Sverige tillhör målländerna för rysk desinformation, men målet är att splittra hela EU, konstateras i svenska Yle inför öppnandet av ett internationellt center mot hybridattacker i Helsingfors.

Den ryska tv-kanalen RT vore ett fiasko om bara tittarsiffror räknades, i Storbritannien bara en tredjedels procent, enligt en artikel av Steven Erlanger i New York Times. Men man får ut sina fake news och utgör en plattform för kontakter, som när man betalade Mike Flynn 40 000 dollar för ett framträdande innan han blev Trumps säkerhetsrådgivare.

Det var ryska FSB som låg bakom intrånget i Yahoo 2014 enligt det amerikanska justitiedepartementet som namnger två officerare, Dmitry Dokuchaev och Igor Sushchin, skriver The Guardian.

Olof Ehrenkrona, Sveriges generalkonsul på Åland, varnar för den ryska återgången till Kalla kriget i en intervju med HelaHälsinglands Patrik Oksanen.

Vem är den ryske oligarken Kerimov, om inte en av Rivierans största fastighetsägare och föremål för en räd av fransk polis, berättar den innehållsrika sajten CrimeRussia bland många andra intressanta historier.

I podcasten I krig och fred samtalar redaktören Björn Wegner med generalen Karlis Neretnieks om den moderna krigföringen och om Krigsvetenskapsakademiens studie från i somras om hur Ryssland skulle angripa Sverige.

MILJÖPARTIET. Är även MP infiltrerat, undrar Thomas Hermansson i Barometern, apropå en intervju med riksdagsledamoten Valter Mutt.

Mediekrönikör: Mats Johansson

LÄSTIPS! Natobloggen kommenterar Max Eskilsson säkerhetsalliansens publicerade årsrapport som visar att EU-försvaren mot Ryssland nu successivt stärks.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons