Kaffe kan förhindra Alzheimer

Att dricka kaffe regelbundet kan minska risken för att drabbas av demenssjukdomen Alzheimers. Det visar en studie som forskare i USA gjort.

Charlotte Lindahl
Publicerad
Annons
För första gången har forskare kunnat bevisa att kaffe förhindrar - eller i alla fall fördröjer Alzheimer. Foto: COLOURBOX

I studien vid University of South Florida undersökte forskarna äldre patienter regelbundet under en fyraårsperiod. Och resultatet var tydligt. De som drack mest kaffe, och därmed hade högst nivåer av koffein i blodet, utvecklade inte Alzheimer i samma grad som de som drack mindre.

– Kaffedrickarna som förblev friska hade dubbelt så mycket koffein i blodet jämfört med de som insjuknade i tidiga stadier av demens,
säger forskarna enligt Daily mail.

Bland kaffedrickarna som drabbades av Alzheimers fick sjukdomen ett långsammare förlopp än hos de som inte drack kaffe.

Resultatet av studien, som publiceras i Journal of Alzheimer´s Disease, stödjer tidigare forskning som visar att tre koppar kaffe om dagen kan minska risken för den obotliga sjukdomen.

Forskare tror att koffeinet utlöser en kedjereaktion i hjärnan som förhindrar Alzheimers skador.

– Denna fallstudie är det första direkta besviset för att koffein/kaffeintag är förenat med en minskad risk eller fördröjd debut av demenssjukdomen, säger forskarna i Daily mails nyhetsbrev.

LÄS MER:
Ät som vid medelhavet – och förbli frisk

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons