ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Recension

Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren

En annan sida av Jesus

KRISTLIGT Guds återkomst i kulturdebatten är ett påtagligt fenomen, liksom intresset för religiösa frågor. I ”Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren” försöker Philip Pullman nå klarhet genom att ge Jesus en tvilling, medan Göran Hägg populariserar kristendomens svenska historia i boken ”Gud i Sverige”.

Elisabeth Hjorth
Uppdaterad
Publicerad

När en författare bestämmer sig för att skriva Jesus-historia är valmöjligheterna i det närmaste oändliga. Kanske är det därför så många har försökt, och resultaten blivit så olika. Göran Tunström, José Saramago, Dan Brown, Lena Einhorn, Jonas Gardell... det enda man kan vara säker på är att listan kommer att förlängas.

Han är något av ett säkert kort, Jesus (vilket inte betyder att det är en enkel sak att skriva om honom). En garant för ett förutsebart mottagande. Några läsare kommer att bli upprörda, andra nöjda. Biografitrender i all ära, Jesu liv sätter alltid känslor i svall. Så har det blivit också i samband med författaren Philip Pullmans bok ”Den godhjärtade Jesus och Kristus bedragaren” som kom ut i Storbritannien i våras. En katolsk teolog ska redan ha skrivit en ”motbok”.

Laddar…