Recension

Top of the lakeJane Campion gör stark seriedebut

Robin Griffin (Elisabeth Moss)
Den som är van att se Elisabeth Moss som den behärskade Peggy Olsen i tv-serien ”Mad men” får här uppleva en annan sida av amerikanskan. Moss var tvungen att lära sig hugga ved, skjuta med pistol och simma med ålar för att kunna spela den återvändande glesbygdstjejen, och numera kriminalpolisen, Robin Griffin.
Robin Griffin (Elisabeth Moss) Den som är van att se Elisabeth Moss som den behärskade Peggy Olsen i tv-serien ”Mad men” får här uppleva en annan sida av amerikanskan. Moss var tvungen att lära sig hugga ved, skjuta med pistol och simma med ålar för att kunna spela den återvändande glesbygdstjejen, och numera kriminalpolisen, Robin Griffin. Foto: PARISA TAGHIZADEH
Uppdaterad
Publicerad
Matt Mitcham (Peter Mullan)
Peter Mullan har fått skägg och hårsvall och är trots sina skotska konsonanter övertygande som den skräckinjagande och karismatiske häradsbetäckaren Matt Mitcham. Han styr orten från sitt fort genom en tyst överenskommelse med den lokala polisen. Pappa till tolvåriga Tui och Robin Griffins gamla flamma Johnno.

Matt Mitcham (Peter Mullan) Peter Mullan har fått skägg och hårsvall och är trots sina skotska konsonanter övertygande som den skräckinjagande och karismatiske häradsbetäckaren Matt Mitcham. Han styr orten från sitt fort genom en tyst överenskommelse med den lokala polisen. Pappa till tolvåriga Tui och Robin Griffins gamla flamma Johnno.

Foto: PARISA TAGHIZADEH
Tui Mitcham (Jacqueline Joe)
Om ”Top of the lake” är 2010-talets ”Twin Peaks” så är Tui Mitcham seriens Laura Palmer. Det tolvåriga problembarnet försvinner kort efter att det konstaterats att hon är gravid. Robin Griffin blir besatt av tanken på att hitta Tui och klarlägga vem som har utnyttjat henne.

Tui Mitcham (Jacqueline Joe) Om ”Top of the lake” är 2010-talets ”Twin Peaks” så är Tui Mitcham seriens Laura Palmer. Det tolvåriga problembarnet försvinner kort efter att det konstaterats att hon är gravid. Robin Griffin blir besatt av tanken på att hitta Tui och klarlägga vem som har utnyttjat henne.

Foto: PARISA TAGHIZADEH
G J (Holly Hunter)
Holly Hunter är förstås med när Jane Campion spelar in på Nya Zeeland igen, 20 år efter ”Pianot”, som blev det stora genombrottet för dem båda. Här spelar hon den barska gurun G J som något motvilligt har flugits från Schweiz till Nya Zeeland av en förmögen beundrarinna. Runt G J:s containerhem bygger en skara sköra kvinnor upp ett läger för att kunna ta del av hennes visdom.

G J (Holly Hunter) Holly Hunter är förstås med när Jane Campion spelar in på Nya Zeeland igen, 20 år efter ”Pianot”, som blev det stora genombrottet för dem båda. Här spelar hon den barska gurun G J som något motvilligt har flugits från Schweiz till Nya Zeeland av en förmögen beundrarinna. Runt G J:s containerhem bygger en skara sköra kvinnor upp ett läger för att kunna ta del av hennes visdom.

Foto: PARISA TAGHIZADEH
Al Parker (David Wenham)
Polischefen Al Parker cyklar till jobbet i svart lycra och tar Robin Griffin i försvar när kollegerna fryser ut henne. Men under den välstrukna ytan finns en man som gärna påminner om vem det är som bestämmer. Australiensiske David Wenham har tidigare spelat Faramir i Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-filmer.

Al Parker (David Wenham) Polischefen Al Parker cyklar till jobbet i svart lycra och tar Robin Griffin i försvar när kollegerna fryser ut henne. Men under den välstrukna ytan finns en man som gärna påminner om vem det är som bestämmer. Australiensiske David Wenham har tidigare spelat Faramir i Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-filmer.

Foto: PARISA TAGHIZADEH
Annons

Ingen kan anklaga regissören Jane Campion för inkonsekvens. Ända sedan de tidiga kortfilmerna på 1980-talet har hon skildrat kvinnor i emotionell kris och deras förhållanden till karismatiska, problematiska män.

Men där långfilmer som ”Sweetie”, ”Pianot” eller ”Bright star” har stannat i den privata, erotiska, relationen, använder Campion tv-seriedebuten ”Top of the lake” till att vidga perspektivet. Här är det lika mycket en typisk Campion-kvinna som förhållandet mellan män och kvinnor i en isolerad håla på Nya Zeeland som står i fokus.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons