ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Sverige riskerar gasbrist

Trots en växande användning saknar Sverige beredskapslager för naturgas.

– Blir det hål på ledningen från Danmark så har vi ingenting, förutom det som redan finns i rören, säger Zarah Andersson på Svenska Kraftnät. Myndigheten vill se nya lager – men ansvaret vilar helt på marknaden.

Jacob Bursell
Publicerad

Sveriges naturgaskonsumtion har ökat med 70 procent sedan 2008, främst sedan Göteborg och Malmö har låtit bygga nya kraftvärmeverk med gas som huvudsakligt bränsle. I dag svarar de båda anläggningarna för mellan 30 och 40 procent av de båda städernas värmeförsörjning, men producerar också betydande volymer elektricitet till stamnätet. SvD Näringsliv har i tidigare artiklar belyst hur all svensk gas importeras från Danmark och Tyskland, helt beroende av en ensam gasledning under Öresund. Men trots denna sårbarhet har Sverige inget beredskapslager för naturgas.

– Skulle det uppstå en situation som vi ser är på väg, då kan vi om möjligt be danska Energinet att fylla på i rören så att de blir fyllda till maxgränsen. Men blir det hål på sjöledningen från Danmark har vi ingenting, utom det som redan finns i rören, säger Zarah Andersson på Svenska Kraftnät, som ansvarar för Sveriges kortsiktiga gasförsörjning.

Laddar…