Gunilla von Hall:Rysslands besked kom som en blixt från klar himmel

Gunilla von Hall

Rysslands besked om reträtt från Syrien har fått humöret att stiga flera grader vid fredssamtalen i Genève. Där var stämningen frostig på måndagen med en avgrundsdjup klyfta mellan parterna. Nu har ett försiktigt hopp väckts att samtalen kan komma framåt, när de fortsätter på tisdagen.

Gunilla von Hall
Uppdaterad
Publicerad
Annons

GENÈVE Rysslands besked på måndagskvällen kom som en blixt från klar himmel för många världsledare samt fredsmäklare i det syriska infernot. Många skeptiker undrade först om det ens var sant. Men president Vladimir Putin tycks mena allvar: han tänker dra tillbaka merparten av den militära styrkan i Syrien. Tillbakadragandet ska börja på tisdagen.

Syriens president Bashar al-Assad uppges ha informerats samt vara med på noterna. Enligt Putin är styrkornas uppdrag slutfört. Ryssland har sagt att man velat slå ut islamistiska terrorister med flygangreppen. Men landet har anklagats för att även bomba rebellerna och därmed stärka president Assad. Ryssarna har också anklagats för att ha begått krigsbrott genom att döda över tusen civila i bombningarna sedan september förra året.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons