Sverige vann över bananjätte

Dole gav sig ”Tack Sveriges riksdag! Tack alla svenskar som har skrivit brev till Dole och försvarat yttrandefriheten!” Den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten var igår en hjälte när han kom till Sveriges riksdag.

Publicerad
Annons

De många svenska reaktionerna på försöket att stoppa en kritisk film fick igår morse den multinationella bananjätten Dole att dra tillbaka stämningen mot Fredrik Gertten och hans kritiska film Bananas. Men beskedet från USA hindrar inte att den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten på bara kort tid har hunnit bli symbol för yttrandefriheten. Därför mötte han igår såväl riksdagsmän som representanter för Sveriges stora livsmedelskedjor Coop, Axfood och Ica. Från riksdagen fick Fredrik Gertten sedan ”gå Eriksgata” vidare till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som tog emot på kulturdepartementet:

– Det här visar att det lönar sig att kämpa för yttrandefriheten. Men det visar också att vi inte kan ta yttrandefriheten för given, sa kulturministern, som flankerades av kulturutskottets Mats Johansson (M) och Luciano Astudillo (S).

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons