Råa män på kant med jämställdhet

Den förvirrade moderne mannen har börjat söka efter sin inre vildman. Kanske kan det lära män att hantera sina känslor och relationer mer ansvarsfullt – men Marcus Priftis undrar om denna längtan efter en ursprunglig, ren livsstil verkligen kan leda till en jämställd mansroll.

Marcus Priftis
Publicerad
Annons

I den återkommande diskussionen om hur den traditionella mansrollen ska uppdateras till modernare förhållanden, har en till synes ny rörelse nyligen gjort entré: den kombinerade gruppterapiformen och kurskonceptet Raw Man. Skaparen Herman Ottosson, yogainstruktör och grundare av en populär vegetarisk restaurang i Stockholm, har framträtt i nästan alla större medier med sina idéer om polaritet och attraktion.

Målgruppen för konceptet är det segment av män som Erik Helmerson beskrev i sin roman ”Den onödige mannen” – hunsade, misslyckade, heterosexuella medelklassmän med höga bostadslån men utan självrespekt. Lägg till den närmast löjeväckande framtoningen – i ett särskilt pinsamt ögonblick nyligen stod Raw Man-kursdeltagare i direktsänd tv och övade på att stirra på varandra utan att låta sig distraheras av sexiga kvinnor – och man förstår att konceptet snarare är ett medialt än ett folkligt fenomen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons