ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Finalisterna som kan vinna SvD Affärsbragd

Fr vänster: Henrik Ekelund, vd och grundare av BTS, Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna, Maria Åkerberg, vd och grundare av Maria Åkerberg, Stina Ehrensvärd, Yubico, Lars Wingefors, vd Embracer.
Fr vänster: Henrik Ekelund, vd och grundare av BTS, Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna, Maria Åkerberg, vd och grundare av Maria Åkerberg, Stina Ehrensvärd, Yubico, Lars Wingefors, vd Embracer. Foto: Emma-Sofia Olsson och pressbild (Yubico).

Läsarna har röstat och nu är finalisterna till SvD Affärsbragd 2021 klara. Här är gräddan med de fem skickliga entreprenörer som bragdjuryn ska välja vinnaren ur. Prins Daniel kommer den 11 maj att avslöja vinnaren.

Johan Hellekant
Publicerad

Dag för dag har SvD:s läsare röstat på sina favoriter den gångna månaden. Och när omröstningen nu har stängt står det klart att finalisterna i SvD Affärsbragd 2021 heter Klarna, BTS, Embracer, Maria Åkerberg och Yubico.

Det är åttonde året i rad som SvD Affärsbragd, som stöds av Carnegie, vill lyfta fram goda exempel på företagande för att inspirera framtidens entreprenörer.

En av finalisterna är välkänd: Klarna med grundaren Sebastian Siemiatkowski, som också är vd och huvudägare. Det är 16 år sedan som Klarna bildades och i dag har bolaget 87 miljoner aktiva kunder och finns i 17 länder.

Under pandemin har Klarna fått ett ännu större genombrott. Helåret 2020 ökade rörelseintäkterna med 40 procent och nådde 10 miljarder kronor.

– Folk handlar mer på nätet… Det råkade hända parallellt med att vår amerikanska affär ökade väldigt kraftigt. På det sättet är det rätt roligt just nu. Vi växer snabbt i massa länder och lanserar nya produkter, sade Sebastian Siemiatkowski i samband med nomineringen.

Det är tredje gången som läsarna lyfter fram Klarna i SvD Affärsbragd. En annan finalist är hudvårdsdrottningen Maria Åkerberg som är sitt eget varumärke. Även hennes företag hör till den lilla exklusiva skara som flera gånger nominerats till SvD Affärsbragd. Med Frillesås i norra Halland som bas har Maria Åkerberg sedan 1995 byggt ett globalt varumärke med egen produktion av hudvård, hårvård och makeup med miljö- och hållbarhet i fokus.

Maria Åkerberg har för SvD berättat att ”hemmaspa” har fått uppsving under pandemin när privatkunder kompenserar för tappet på vanliga spa-anläggningar. Hur man behåller entreprenörsandan i en koncern som omsätter över 100 miljoner kronor, svarar hon så här:

– Genom att se till att vi fortfarande kan vara snabba i vår omställning. Och det har ju det senaste året visat att vi klarar, säger Maria Åkerberg.

Läsarna tar också ett värmländskt miljardbolag till final. Det är Embracer Group där Lars Wingefors är grundare, vd och huvudägare. Här är det utvecklingen av dataspel som brutit ny mark det senaste decenniet. I dag driver Embracer spelutveckling i flera länder och är börsnoterat på First North.

Lars Wingefors har berättat för SvD att han drog igång sitt första bolag redan när han var 13 år gammal. Först handlade det om serietidningar innan det blev dataspel.

 – Att lita på dig själv är viktigt. Följ din magkänsla. All kunskap i världen kan du läsa dig till i en bok. Men du måste skapa din egen väg framåt. Det är lätt att fastna i andras agendor men man kommer inte först om man följer andra, är hans råd till alla entreprenörer, har han berättat för SvD.

Den fjärde finalisten som SvD:s läsare röstat fram är BTS Group där Henrik Ekelund är grundare, huvudägare och vd. Konsultföretaget bildades för 35 år sedan med idén att datorsimulera effekter av möjliga beslut eller affärer i näringslivet. Idag är BTS ett globalt konsultföretag med fokus på företagsstrategier.

– Corona är en jättekris, men också ett expresståg in i en digital framtid. Och vi försöker hoppa på det tåget, berättar Henrik Ekelund. 

BTS har nu styrt om sin globala konsultverksamhet till digitala möten, men Henrik Ekelund tror på lika starkt resultat som före pandemin trots att fysiska möten förut var helt dominerande för konsulter.

Pandemin har påverkat också Yubico som läsarna röstat fram som den femte finalisten i årets upplaga av SvD Affärsbragd. Företaget tillverkar hårdvarunyckeln Yubikey med miljoner användare världen över.

– Hemarbete har ökat efterfrågan på it-säkerhet och Yubicos produkter. Många kontor har lagt resurser på att skapa en säker it-miljö, vilket ofta inte är fallet i ens hem, sade Stina Ehrensvärd i samband med nomineringen.

Det var 2007 som Stina Ehrensvärd och hennes make Jakob Ehrensvärd grundade Yubico som i dag vuxit till 300 medarbetare och en försäljning på 800 miljoner kronor. 

Bland de fem finalisterna återstår det nu för juryn att välja vinnaren av SvD Affärsbragd 2021. Prisutdelningen sker digitalt den 11 maj i samband med SM i Ung företagsamhet. Prins Daniel som sedan länge engagerar sig för entreprenörskap kommer även denna gång att medverka och avslöja vinnaren. SvD:s läsare kommer att kunna följa prisutdelningen i den webbsändning som görs av eventet.